Dirvos paruošimas
Dirvą šparagų (smidrų) sodinimui patartina pradėti ruošti kuo anksčiau. Prieš sodinimą svarbu išnaikinti daugiametes piktžoles ir kuo giliau suarti, tačiau neiškeliant giliau esančio molio sluoksnio į paviršių.
Jei laukas turi nuolydį, eiles geriau daryti nuolydžio kryptimi, kad lyjant nubėgtų vanduo. Požeminis vanduo turėtų būti žemiau šaknų, paprastai 1 m arba didesniame gylyje.
Sodinimas
Šparagai sodinami eilėmis vidutiniškai po 3 - 5 daigus išilginiame metre. Rekomenduojamas atstumas tarp eilių nuo 1,2 iki 3 m. Žalieji šparagai sodinami 15 - 20 cm gylyje. Galima padaryti pakankamai plačią tokio gylio vagą, kad šaknims užtektų vietos, o dugne apie 3 cm aukščio kauburėlį, ant kurio būtų dedamos smidrų šaknys. Daigų pumpurai turėtų būti nukreipiami išilgai eilės, kad augalai augtų tiesia linija.
Derliaus ėmimas
- 1 metai - sodinami smidrų daigai ir augalai paliekami augti, ūgliai nepjaunami.
- 2 metai - pavasarį pasirodžius pirmiesiems ūgliams derlius imamas iki dviejų savaičių. Galima šiais metais derliaus neimti visai ir smidrams tiesiog leisti augti, siekiant dar labiau sustiprinti šaknis sekančių metų derliui.
- 3 metai - pirmas rimtesnis derlius. Priklausomai nuo augalo stiprumo, derlių galima imti visą sezoną, arba apie 3-5 savaites.
- 4 metai ir toliau - smidrų ūgliai pjaunami pilną 8 savaičių sezoną, apytiksliai iki birželio 24 d. Reikėtų neviršyti 8 savaičių sezono laikotarpio skaičiuojant nuo pirmųjų ūglių pjovimo, taip išlaikant stiprius augalus, galinčius duoti gerą derlių sekančiais metais.
Ūgliai pjaunami 15-22 cm aukščio kol viršūnė nėra prasiskleidusi. Pjaunama aštriu peiliu ties žemės paviršiumi arba keletą centimetrų giliau atsargiai nepažeidžiant šaknų ir arti augančių kitų ūglių. Paprastai ūgliai pjaunami kiekvieną dieną, ypatingai jų augimo greitis padidėja šiltomis dienomis, tada gali reikėti pjauti ūglius du kartus per dieną. Šviežiai nupjautus šparagų ūglius reikėtų nuplauti ir kuo greičiau atvėsinti. Šaldytuve jie ilgiau išsilaikys ir išliks šviežesni. Šaltai ūglius galima laikyti iki 1-2 savaičių, tačiau visuomet geriau suvalgyti anksčiau.
Jeigu reikia idėjų ką galima pagaminti su šparagais, rekomenduojame keletą paprastų ir skanių receptų!
Lapijos pašalinimas
Atėjus žiemai, šparagų lapija būna pageltusi ir turi būti pašalinta. Prie žemės paviršiaus nupjautas šakeles reikėtų surinkti į krūveles ir, jei yra galimybė, sudeginti, taip sumažinant ligų plitimą sekančiais metais.
Tręšimas
Pašalinus šparagų lapiją, rudenį galima tręšti mėšlu, kuris teigiamai veikia dirvožemio struktūrą, aeraciją ir augalų šaknis. Patręšus mėšlu, papildomas tręšimas reikalingas tik tuo atveju, jei yra magnio trūkumas (trąšomis, turinčiomis magnio).
Jei organinės trąšos nenaudojamos, tokiu atveju birželio pabaigoje baigiant imti derlių galima patręšti mineralinėmis trąšomis NPK 12-10-18 arba artimo santykio.