Plonų šparagų skusti nereikia. Storesnių reikia skusti tik apačią, kadangi ji būna kieta ir plaušinga. Apatinę ūglio dalį galima skusti paprastu daržovių skustuku. Gaminimui geriausia naudoti pilnus nepjaustytus ūglius.
Šparagų gaminimas išsaugant naudingas maisto medžiagas
Rekomenduojamas trumpas virimas arba palaikymas garuose. Siekiant išsaugoti maistingas medžiagas, svarbu laikytis trijų bendrų taisyklų:
- Minimalus kaitinimas
- Minimali virimo trukmė
- Minimalus būtinas maisto paviršiaus kontaktas su kepimo skysčiu
Pašildykite keletą kubelių daržovių ar vištienos sultinio, arba paprasto vandens. Kai pradeda kilti burbuliukai, įdėkite pilnus nepjaustytus šparagų ūglius, uždenkite ir palaikykite 5 minutes. Išimkite į dubenį ir paskaninkite savo mėgstamu padažu.
Norint ūglius pjaustyti į mažesnius gabalėlius, tai geriau daryti kai jie yra išvirę. Šparagus galima pateikti tiek karštus, tiek šaltus.
Keletas greitų pateikimo idėjų
- Įdėti šaltus šparagus į savo mėgstamas salotas
- Šviežiai pagamintus makaronus apdėlioti šparagais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir savo mėgstamais makaronų prieskoniais. Tinka čiobreliai, peletrūnai ir rozmarinai
- Pjaustyti šparagai prideda skonio ir spalvingumo omletui
- Pilnam patiekalui virti šparagai tinka su česnakais, grybais ir vištiena