Pamerkti šparagai
Priešuždegiminiai ir antioksidaciniai privalumai

Turi unikalų priešuždegiminių medžiagų derinį, kuris turi teigiamos įtakos nervų ląstelėms. Tyrinėjamas šių medžiagų ryšys su amiotrofine lateraline skleroze. Šparagai turi tokių medžiagų, kaip saponinai, asparaninas A ir kt. Saponinai maiste turi priešuždegiminių ir priešvėžinių savybių, jų vartojimas gerina kraujo spaudimą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, padeda kontroliuoti kraujo riebalų lygį.

Be priešuždegiminių savybių, šparagai turi platų antioksidacinių medžiagų spektrą, tokių kaip vitaminas C, beta-karotinas, vitaminas E, mineralus cinką, magnį ir seleną. Taip pat turi antioksidacinio gliutanonio, kuris yra vienas geriausiai ištirtų antioksidantų ir susideda iš trijų amino rūgščių: glutamo rūgšties, glicino ir cisteino, sujungtų į vieną molekulę. Šparagas turi įspūdingas anti-oksidacines savybes lyginant su kitomis daržovėmis. Priešuždegiminės ir antioksidacinės maistingos medžiagos mažina lėtinių sveiktos sutrikimų riziką, tokių kaip 2 tipo diabetas, širdies ligos bei mažina kai kurių rūšių vėžio riziką.

Pagalba virškinimui

Šparagai turi vertingą unikalaus angliavangenio inulino kiekį, kuris gerina virškinimą. Taip pat turi nemažą kiekį skaidulų (3g/180g) ir proteino (4-5g/180g), kurie stabilizuoja mūsų virškinimą ir leidžia maistui judėti organizmu reikiamu tempu.

Sveika širdis ir cukraus reguliavimas kraujyje

Mažina lėtinių ligų riziką, būtent širdies ligų ir antro tipo diabeto. Turi didelį B vitamino kiekį, yra puikus folio rūgšties, vitaminų B1 ir B2 šaltinis. Turi didelį kiekį niacino, cholino, vitamino B6 ir pantoteno rūgšties. Vitaminas B yra svarbus cukraus ir krakmolo apykaitai bei širdžiai. Dėl sių priežasčių šparagai turi išskirtinę savybę mažinti širdies, kraujagyslių ligų ir cukraus kiekio problemų riziką.

Priešvėžinė nauda

Mažina vėžio riziką dėl savo priešuždegiminės ir antioksidacinės maistinės sudėties. Lėtinis uždegimas ir stresas yra daugelio vėžio tipų rizikos faktoriai, kurie atsiranda dėl nepakankamo priešuždegiminių ir antioksidacinių maistinių medžiagų vartojimo. Šparaguose būtent šių medžiagų yra ypatingai gausu. Šparagai ir šparagų ekstraktai įtakoja vėžinių ląstelių veiklą, saugo, padeda reguliuoti uždegiminį ir oksidacinį stresą. Šiuo atžvilgiu daugiausiai tirtos yra kepenų vėžinės ląstelės.